Bouwheer: Ministerie van Defensie
Adres: Melsbroek
Architect: Kardham Cardete Huet Architecture
Opdrachtgever: C-Metal

Onderhoudsloods A400M
ontwerp
« van 17 »

In opdracht van het Ministerie van Defensie bouwt Democo deze gigantische onderhoudsloods voor de nieuwe A400M transportvliegtuigen, de opvolgers van de bekende C130, te Melsbroek. Het gebouw is maar liefst 13.875 m² groot en de poorten zijn 68m breed en 18.5m hoog. Er worden geen tussenpilaren geplaatst om een zo groot mogelijke open ruimte te creëren voor alle complexe manoeuvres en handelingen met en rondom de vliegtuigen. Er is hierdoor dus een enorme overspanning van 75 op 185 meter nodig. Om die overspanning te bekomen worden onder andere spanten toegepast met een lengte van 75m en een hoogte van 10m. De hoofdconstructie van de loodsen bestaan uit ongeveer 2.500 ton staal.

Om het Teklamodel te realiseren heeft C-METAL (een Cordeel bedrijf en hoofdaannemer staal) in samenwerking met hayo, CADQON en STAALTEK, en dit in volle Corona-lockdown, het volledige model in een razend tempo tot een goed einde gebracht via Tekla Model Sharing. Communicatie verliep bijna uitsluitend via Teams vergaderingen.

Het project is Design and Built. De kolommen, spanten, etc… zijn pendelend ontworpen wat een heel specifieke detaillering vraagt. Hiervoor zijn meerdere parametrische componenten ontworpen om deze detaillering vlot in het model te kunnen brengen. De montage vroeg ook om een specifieke studie. Gezien de kolommen pendelend zijn, dienden deze allen geschoord te worden. De voorspanten boven de poorten werden op de grond gemonteerd en vervolgens volledig (tot 185 ton) gehesen voor montage aan de kolommen.

Door het gebruik van BIM-tools en -methodologie konden de ontwerp- en bouwteams informatie delen door middel van modellen, op een efficiënte manier communiceren en het ontwerp gedurende het hele proces coördineren.

De montagewerken op de werf zijn momenteel volop aan de hang. Het einde van de werken wordt verwacht in mei 2021.

Publicaties:

https://www.hln.be/binnenland/defensie-opent-haar-grootste-vliegtuighangar-ooit-voor-onderhoud-van-nieuwe-a400m-vloot~ab9f0e30/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.linkedin.com%2F
https://democogroup.com/nl/cnt/project/democo/onderhoudsloods-defensie-2945
https://c-metal.eu/nl-be/projecten/onderhoudsloods-a400m-defensie
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/12/22/eerste-_belgische-militair-vrachttoestel-a400m-geland-op-luchtha/
https://www.hln.be/steenokkerzeel/defensie-bouwt-grootste-vliegtuighangar-ooit-in-melsbroek-want-opvolger-van-c130-past-niet-in-huidige-loods~a88dcd77/?referrer=https%3A%2F%2Fnl.wikipedia.org%2F